KOFIA: A Revolution Through Music

Denna visning skjuts på till 23 mars. Era biljetter kommer att gälla detta datum istället.

Visartisten George Totari flydde från Palestina under Israels krig 1967 och bildade bandet Kofia i Sverige. Berättelsen om Kofia, ett band som tog med sig det palestinska folkets toner och kamp till den svenska gräsrotsmusikscenen, är inget mindre än makalös. Deras revolution är oavslutad och deras sånger genljuder än.

Dokumentären om Kofia, utgiven 2020, får nu efter flera internationella visningar äntligen sin Sverigepremiär här i Göteborg, staden där George Totari en gång bildade bandet på slutet av 60-talet. Efter själva filmen, som är ungefär 30 minuter, följer möjlighet till diskussion där vi bland annat bjuder in filmens regissör, Louis Brehony, på länk för frågor och svar om filmen.

KOFIA är den explosiva berättelsen om Europas första palestinska band, återgiven av dess musiker själva. Denna journalistiska kortfilm följer Kofias resa över fyra decennier, en resa som för med sig den palestinska revolutionens toner och klang i exil till det kris- och upprorsfyllda 21:a århundradet.

Efter att ha lämnat Palestina under Israels kolonial krig 1967 bildade George Totari banded med aktivistmusiker i Göteborg. Kofias konserter var som demonstrationer, då bandet blev känt för sitt kompromisslösa budskap och sin livliga musik. Bandet spelade in fyra album och turnerade bland annat Iran och Östtyskland. Deras sound var en unik kombination av arabiska folktraditioner med skandinavisk akustisk musik.

Bandet döptes efter den symboliska svarta och vita sjalen som bars av palestinska frihetskämpar, ett uttryck för de budskap om motstånd och ståndaktighet som bars genom musiken. Kofias klassiska protestsång, Leve Palestina, utgiven 1979, var en sång om motstånd mot förtryck med alla nödvändiga medel och att trotsigt plantera olivträd i marken.

Dokumentären spelades in i samband med att bandet återsamlades för en solidaritetskonsert för Gaza och för att arbeta på nytt material. Under inspelningen 2019 fördömde statsminister Stefan Löfven unga demonstranter för att ha sjungit Leve Palestina på 1 maj. I och med att palestinier ännu kämpar för sin framtid fortsätter Kofias musikaliska revolution att beröra människor och ifrågasätta världens tillstånd.

Dag: Nytt datum 23 mars!
Tid: 14:00

Pris efter storlek på plånboken!
Liten plånbok: 25 kr
Medelstor plånbok: 60 kr
Stor plånbok: 120 kr

Biljetter bokas på Kulturpunkten!

 

För att komma till
Bio Aftonstjärnan
Klicka här!

Köp biobiljett via internet. Inga kontanter i kassan kort eller Swish går bra.
P.g.a. Corona-restriktioner endast 50 platser i salongen.
Inget kafé öppet, kassan öppnar 18:30.

Köp biobiljett

Biljettpris

Vuxenfilm  kr  95
Barnfilm     kr  70
Knattefilm  kr  55

Vid frågor om bion ring Helena 0704 388653

Läs mer om filmerna